Dietetyka

Coraz więcej ludzi chce dobrze wyglądać oraz interesuje się zdrowym stylem życia. Nieodłącznym elementem dobrego samopoczucia i wyglądu jest dieta. Absolwent kursu Dietetyka szczegółowo zna i rozpoznaje składniki pokarmowe. Potrafi rozpisać dietę, która zaspokoi potrzeby klienta oraz ma na uwadze jego zdrowie. Umie przeprowadzić selekcje surowców pod względem jakości oraz ilości. Promuje zdrowy tryb życia oparty na odżywianiu. Jako osoba pracująca z pacjentami, dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Powinien mieć umiejętność empatii, a także pasję studiowania nowości i uzupełniania wiedzy. Dietetyk musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem.

 

Perspektywy zatrudnienia:

-ośrodki zdrowia

-szpitale

-hotele, sanatoria

-własny gabinet

Przedmioty realizowane w ramach nauczania:

1.Komponowanie jadłospisów

2.Żywienie człowieka zdrowego

3.Żywienie człowieka chorego

4.Żywieni i suplementacja sportowców

5.Technologia żywienia

6.Wstęp do psychodietetyki

Nauka na tym kierunku trwa rok (dwa semestry). Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym (co drugi weekend). Edukację kończy egzamin wewnętrzny.

Inline
Inline